
Το Μεσολόγγι, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αριθμεί 18.000 κατοίκους. Βρίσκεται στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου και ανάμεσα στις εκβολές δύο ποταμών, του Αχελώου και του Ευήνου. Οι φερτές ύλες των δύο ποταμών σχημάτισαν με το πέρασμα των αιώνων ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο σύστημα αβαθών νερών που αποτελούν τρεις λιμνοθάλασσες, του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και της Κλείσοβας.
Οι λιμνοθάλασσες της περιοχής διαχωρίζονται από τη θάλασσα του Ιονίου με λουρονησίδες ή αμμοθίνες. Το Μεσολόγγι χτισμένο στο μυχό της ομώνυμης λιμνοθάλασσας αποτελεί μια μοναδικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Ο υγροβιότοπος του Μεσολογγίου είναι από τους σημαντικότερους της Μεσογείου με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Στα νερά του καθρεπτίζονται τα βουνά Βαράσοβα, Αράκυνθος, Ταξιάρχης και πλήθος λόφων από προσχωμένες νησίδες των Εχινάδων που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή. Η παρουσία αυτών, εκτός της ιδιαιτερότητας του τοπίου, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ποικιλία των φυτικών και ζωικών ειδών. Το Μεσολόγγι είναι φημισμένος ιχθυοπαραγωγικός τόπος στην Ελλάδα και διεθνώς. Η αλιεία γίνεται κυρίως με παραδοσιακούς τρόπους και οι ψαράδες που ψαρεύουν στα "ιβάρια" αγαπούν με πάθος τη λιμνοθάλασσα. Εδώ παράγεται και το φημισμένο αυγοτάραχο. Η περιοχή φιλοξενεί πολλά ιχθυοτροφεία.
Η πόλη του Μεσολογγίου είναι όμορφη, λειτουργική, με ενδιαφέρουσα πολεοδομική διαρρύθμιση, προικισμένη με πολλά οικοδομήματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Σήμερα το Μεσολόγγι διατηρεί την Πύλη της Εξόδου και τμήμα από το ένδοξο Οχύρωμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων ανακατασκευασμένο από τον Όθωνα. Αμέσως μετά την Πύλη βρίσκεται ο κήπος των Ηρώων μέσα στον οποίο έχουν ταφεί ανώνυμοι και επώνυμοι ήρωες που έπεσαν ένδοξα κατά την Ηρωική Έξοδο.
Το Ηρώο αποτελεί τα Ηλύσια Πεδία του νεότερου Ελληνισμού και είναι αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό πάρκο της Ελλάδας. Κάθε χρόνο στην εορτή των Βαϊων εορτάζεται η επέτειος της Εξόδου που αποτελεί τη μεγάλη τοπική γιορτή στην οποία συμμετέχει επίσημα η Ελληνική Πολιτεία και πρέσβεις πολλών χωρών.
Βορειοδυτικά του Μεσολογγίου βρίσκονται τα ερείπια της Ομηρικής Πλευρώνας (Κάστρο της Κυρα-Ρήνης) που έλαβε μέρος στην Τρωική εκστρατεία και καταστράφηκε το 234 π.Χ. από τον Δημήτριο τον Αιτωλό. Η νέα Πλευρώνα που τη διαδέχθηκε ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αιτωλίας. Ο μνημειώδης περίβολος φέρει 30 πύργους και 7 πύλες ενώ σώζονται τα ερείπια του θεάτρου και πελώρια υδατοδεξαμενή με 4 διαμερίσματα.
Οι ζώνες πράσινου, οι ποδηλατόδρομοι, οι χώροι αναψύχής, η λιμνοθάλασσα, η ιστορία αλλά ταυτόχρονα τα ουζερί με τους τοπικούς "μεζέδες", οι ταβέρνες και τα ψαράδικα συνθέτουν τη σημερινή ιδιαιτερότητα του Μεσολογγίου που γοητεύει όσους το επισκέπτονται, αλλά και τους νέους που αποφασίζουν να σπουδάσουν στο Τ.Ε.Ι. του Μεσολογγίου. |